O nouă cercetare condusă de Universitatea East Anglia (UEA), din Marea Britanie, cuantifică beneficiile aduse de limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius și identifică regiunile cu cele mai mari potențiale riscuri aduse de schimbările climatice în viitor.
Studiul calculează reducerile expunerii umane la o serie de riscuri (cum ar fi deficitul de apă și stresul termic, boli și inundații) care ar rezulta din limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius și nu la 2 sau 3,66 grade Celsius. Sunt incluse și efectele asupra randamentelor agricole și asupra economiei.
Cercetătorii britanici de la UEA și de la Universitatea din Bristol și cei de la PBL Netherlands Environmental Assessment Agency constată că riscurile sunt reduse cu între 10% și 44% la nivel global dacă încălzirea este redusă la 1,5 grade Celsius în loc de 2 grade Celsius.
În prezent, la nivel global a fost implementată o politică climatică insuficientă pentru a limita încălzirea la 2 grade Celsius, așa că echipa a făcut și o comparație cu riscurile care ar apărea cu niveluri mai mari de încălzire globală, notează Phys.org.
Riscurile vor fi mai mari dacă încălzirea globală este mai mare. Riscurile date de încălzirea cu 3,66 grade Celsius sunt reduse cu 26-74% dacă în schimb încălzirea se menține la doar 2 grade Celsius. Acestea sunt reduse și mai mult, cu 32-85%, dacă încălzirea poate fi limitată la doar 1,5 grade Celsius. Intervalele sunt largi, deoarece procentul depinde de care dintre indicatori, de exemplu expunerea umană la secetă sau inundații, sunt luați în considerare.
Descoperirile, publicate în revista Climatic Change, sugerează că, în termeni procentuali, riscul evitat este cel mai mare în cazul inundațiilor, al secetei și al stresului termic, dar în termeni absoluți reducerea riscului este cea mai mare în cazul secetei.
Autorii identifică Africa de Vest, India și America de Nord drept regiunile în care se estimează că riscurile cauzate de schimbările climatice vor crește cel mai mult la o încălzire globală medie de 1,5 grade Celsius sau 2 grade Celsius până în 2100.
Studiul vine după cel de-al șaselea raport de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), care constată că neutralitatea climatică trebuie atinsă până la începutul anilor 2050 pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius, fără depășiri sau cu depășiri limitate, și până la începutul anilor 2070 pentru a limita încălzirea la 2 grade Celsius.
„Descoperirile noastre sunt importante, deoarece obiectivul Acordului de la Paris este de a limita încălzirea globală la ‘cu mult sub’ 2 grade Celsius și ‘de a continua eforturile’ pentru limitarea la 1,5 grade Celsius. Asta înseamnă că factorii de decizie trebuie să înțeleagă beneficiile urmăririi cifrei mai mici”, a declarat prof. Rachel Warren, de la Centrul Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice al UEA.
„În plus, la COP26 de anul trecut, angajamentele asumate de țări în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor de la Paris. În prezent, politicile actuale ar avea ca rezultat o încălzire medie de 2,7 grade Celsius, în timp ce Nationally Determined Contributions pentru 2030 ar limita încălzirea la 2,1 grade Celsius”, spune ea.
„Deși există o serie de acțiuni suplimentare planificate pentru a reduce mai mult emisiile, limitând potențial încălzirea la 1,8 grade Celsius în cel mai optimist caz, acestea încă trebuie realizate și sunt necesare și mai multe măsuri suplimentare pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius”, adaugă prof. Warren.
În general, expunerea populației globale la malarie și febra denga este cu 10% mai mică dacă încălzirea este restrânsă la 1,5 grade Celsius, mai degrabă decât la 2 grade Celsius;
Expunerea populației la deficit de apă este cea mai evidentă în vestul Indiei și în regiunea de nord a Africii de Vest;
Se estimează o creștere continuă a riscului de secetă globală odată cu încălzirea, afectând sute de milioane de oameni în plus cu fiecare creștere în nivelul de încălzire;
Până în 2100, dacă nu ne adaptăm, încălzirea globală de 1,5 grade Celsius ar expune 41-88 de milioane de oameni în plus pe an, la nivel global, la un pericol de inundații (asociate cu 0,24-0,56 metri de creștere a nivelului mării), în timp ce încă 45-95 de milioane de oameni ar fi expuși în fiecare an acestui tip de risc la o încălzire globală de 2 grade Celsius (corespunzătoare unei creșteri cu 0,27-0,64 metri a nivelului mării) în 2100.
Impactul economic global al schimbărilor climatice este cu 20% mai mic cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, mai degrabă decât la 2 grade Celsius. Valoarea netă a daunelor este redusă în mod corespunzător de la 61 de trilioane de dolari, la 39 de trilioane de dolari.
Studiul a folosit 21 de modele climatice alternative pentru a simula modelele regionale ale schimbărilor climatice corespunzătoare încălzirii de 2 grade Celsius și, respectiv, celei de 1,5 grade Celsius. Cercetările anterioare au folosit modele mai simple, o gamă mai limitată de modele climatice sau au acoperit diferiți indicatori de risc.
Vă recomandăm să citiți și:
Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă, cele mai ridicate din istoria omenirii
Alpii se „înverzesc“. Stratul de zăpadă care dispare, vizibil din spațiu
Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm
Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri